Organic Design in Home Furnishing, MoMA 1941

L’1 d’octubre de 1940 el Museu d’Art Modern de Nova York convocava un concurs per al disseny de mobles, llums i teixits per a la llar. El promotor de la idea, Eliot Noyes, era el responsable del departament de disseny industrial del Museu. Es tractava de promocionar als Estats Units un concepte de modernitat que tenia les seves arrels en el disseny europeu. Amb els resultats del concurs es va publicar el catàleg Organic design in home furnishing l’any 1941.

Catàleg Organic Design MoMA 1941Dos dels guanyadors van ser Eero Saarinen i Charles Eames. El concurs, l’exposició i el catàleg que l’acompanyava han esdevingut mítics ja que suposen l’inici de la carrera de Charles Eames i una autèntica revolució en el món del mobiliari domèstic del segle XX.

El disseny de la coberta del catàleg també és remarcable. És obra d’Edward McKnight Kauffer i evidencia un llenguatge de transició. Té influència de les avantguardes gràfiques del període d’entreguerres (en el color, la tipografia i la disposició diagonal del títol) però hi ha un cert organicisme que ja anuncia una nova estètica.

Aquest concurs és una mostra més del paper fonamental que va tenir el MoMA en la difusió del Moviment Modern en l’arquitectura, l’art i el disseny del segle passat. Altres exemples en el Fons de Reserva són les publicacions What is modern interior design?  (1953) i What is modern design? (1954) que també posen de manifest la voluntat didàctica del Museu d’educar les masses en l’ideari modern.

Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s