Bruno Taut

Bruno Taut, Glasbauspiel

Dandanah: el Palau de les Fades és l’exòtic nom que Bruno Taut va donar al  joc de construcció fet amb peces de vidre colorit. Aquest palau de fantasia, però, va ser real durant uns mesos a l’exposició del Deutscher Werkbund celebrada a Colònia l’any 1914. Allà Taut va construir un pavelló per a l’associació alemanya de la indústria del vidre, una estructura efímera construida enterament amb aquest material.

Bruno Taut, Glasbauspiel

El pavelló i el joc de construcció que dissenyaria 6 anys després exemplifiquen la fascinació de Bruno Taut per l’univers cristal·lí, la qualitat física però també simbòlica de la llum, la transparència i el color en la més pura tradició expressionista. Aquestes teories quedaven recollides en la revista Frühlicht , editada per Taut entre 1920 i 1922.

Bruno Taut, Glasbauspiel

Bruno Taut, Glasbauspiel

El joc està format per 64 peces de vidre polit -cubs, esferes, prismes rectes, triangulars i trapezoidals- de diferents colors. A més dels elements constructius Taut també va dissenyar l’estoig octogonal negre que els conté, així com un prospecte que il·lustra diverses construccions possibles a la manera dels edificis que imaginava en la seva obra Alpine Architektur de 1919…

“En el interior de la montaña resplandecen las joyas de la arquitectura de cristal, artificialmente iluminada. La catedral y sus naves laterales están bañadas por la fresca luz del día. De noche, sin embargo, es la catedral la que irradia su luz hacia las montañas y el firmamento. ¿Finalidad de la catedral? Ninguna… para quien no se conforme con el recogimiento de la belleza.”

De la traducció al castellà inclosa en : Bruno Taut. Escritos : 1919-1920 / edición al cuidado de Iñaki Abalos ; traducción de Mª Dolores Abalos. Madrid: El Croquis, 1997

Bruno Taut, Glasbauspiel

Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s