Herbert Bayer

Després de la I Guerra Mundial Alemanya va quedar sumida en una profunda crisi econòmica amb un període d’ hiperinflació desmesurada. El juliol de 1923, 1 dòlar nord-americà costava 1 milió de marcs alemanys. En conseqüència l’estat alemany va haver de posar en circulació paper moneda amb valors fabulosos que, a la pràctica no valien res. La regió de Turíngia va encarregar a la Bauhaus de Weimar el grafisme d’aquest nous bitllets de banc. Herbert Bayer va ser el responsable del disseny.

Bayer_Notgeld_1

Els bitllets presenten una imatge innovadora que trenca amb la clàssica iconografia de símbols i filigranes tradicionalment associada amb el poder i la respectabilitat de l’Estat. La composició és a base de rectangles de text i de color distribuïts en horitzontal i en vertical amb una certa influència del moviment De Stijl, les idees del qual havien estat difoses a la Bauhaus per Theo van Doesburg entre 1921 i 1923.

Bayer_Notgeld_2

L’ús del color és remarcable. El valor dels bitllets no està associat a un únic color sinó que d’un mateix valor (1, 2, 5, 10, 20 i 50 milions de marcs) es van emetre sèries de diferents colors d’una manera, aparentment, arbitrària. La gama de colors inclou tons primaris, secundaris i terciaris. Recordem que el mestre de Herbert Bayer en teoria del color va ser Wassily Kandinsky.

Bayer_Notgeld_3

Més informació sobre Herbert Bayer a la biblioteca:

Herbert Bayer : das künstlerische Werk 1918-1938

Herbert Bayer : das druckgrafische Werk bis 1971

Herbert Bayer : the complete work

Ahoi Herbert! : Bayer und die Moderne

Herbert Bayer Collection and Archive at the Denver Art Museum

Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s