Raymond Loewy

Inaugurem una nova exposició a la Biblioteca dedicada a Raymond Loewy (1893-1986) amb una locomotora a escala i alguns llibres de l’autor.

Raymond Loewy va dissenyar diverses locomotores per la Pennsylvania Railroad amb l’estètica aerodinàmica que caracteritza el disseny nordamericà dels anys 30 i 40 del segle XX. La maqueta que presentem a la vitrina és el model T1 de 1942.

Raymond Loewy, Pennsylvania Railroad T-1

Loewy, locomotora GG1

Raymond Loewy, Pennsylvania Railroad GG-1

Loewy, locomotora S1

Raymond Loewy, Pennsylvania Railroad S-1

 

 

 

 

 

 

 

La fascinació per aquests enginys el va portar a escriure The Locomotive, un compendi de locomotores d’arreu del món que constitueix una oda a la poètica de la màquina. Per cert que, dos anys abans, la mateixa editorial, The Studio, havia publicat Aircraft un llibre en la mateixa línia d’un altre autor il·lustre, Le Corbusier, tot un homenatge apassionat a la bellesa de la mecànica aeronàutica.

Loewy, The Locomotive

En el vídeo veiem la locomotora en marxa en unes imatge de l’època.

 

Loewy va ser un dissenyador extraordinàriament prolífic i també un personatge mediàtic representant d’una “nova professió”, la del dissenyador industrial, que donava forma a tota mena de coses i les convertia en objectes de desig en un cicle programat de consum i obsolescència. Rodejat de les seves creacions, la portada de la revista Time de 1949 el presenta com un demiürg  amb el poder de fer augmentar  les vendes.

Loewy, Time, 1949

Raymond Loewy va adquirir fama d’expert en l’art de seduir amb el disseny de productes i l’any 1951 publicava la seva obra més coneguda  Never leave well enough alone traduïda al castellà com Lo feo no se vende. La seva vida despertava l’interès del gran públic i fomentava la llegenda de l’inmigrant europeu que triomfa a Amèrica.

Loewy, Lo feo no se vende

Paradoxalment, l’home que més va contribuir a la cultura material de l’American way of life havia nascut a París l’any 1893 i va emigrar als Estats Units la tardor de 1919. Però el cercle es va tancar el 1987 quan, un any després de la seva mort, els seus arxius es van subhastar a França. Tres anys després el Centre Georges Pompidou li dedicava una exposició que el consagrava com una figura clau de la història del disseny del segle XX. Els catàlegs d’ambdós esdeveniments recullen centenars d’entrades que documenten una trajectòria excepcional que va des de les locomotores de la Pennsylvania Railroad a l’estació espacial Skylab de la NASA.

Més sobre Raymond Loewy a la Biblioteca:

Industrial design

The Lucky Strike packet by Raymond Loewy

Raymond Loewy

Raymond Loewy: pioneer of American industrial design

Raymond Loewy: looking back to the future

Raymond Loewy and streamlined design

The Designs of Raymond Loewy

Raymond Loewy: designs for a consumer culture

Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari